top of page

ARTIST STATEMENT

ARTIST STATEMENT

 

"Työskentelen monella eri tekniikalla ja tyylillä. En näe siinä mitään kummallista, koska koko ajan teen vain yhtä ja samaa teosta – omaa elämääni. Samalla saan kokemuksia ympäröivästä todellisuudesta ja heijastelen sitä näkyväksi muillekin. Eri työskentelymuodot mahdollistavat asioiden käsittelyn monipuolisesti kulloisenkin tilanteen ja tarpeen mukaan. Uteliaisuus, innostus ja nöyryys säilyy kun koskaan ei voi sanoa hallitsevansa jotain täydellisesti."

MAALAUS

Värit ilahduttavat minua. Ne viettelevät ja vievät mukanaan. Joskus riehakkaasti joskus hiljaisesti rauhoitellen. Ne mukautuvat muotoihin tai muuttavat ja luovat niitä, muovaavat olevaista. Valo on värin paras ystävä. Maalaus on mysteeri. Siihen mysteeriin haluan upota. Lähiaikoina se on tuottanut mm. merkkien kaltaisia muotoja. Ihmisen kuvaaminen on haastavaa, siihen ei väsy koskaan eikä siinä ole koskaan valmis.

SEKATEKNIIKKA

Eri materiaalien ja tekniikoiden yhdisteleminen on kiehtovaa. Kierrätysmateriaalien käyttö sekä luonnon tarjoamat materiaalit tuovat taiteeseen uusia ulottuvuuksia. Ne antavat mielen leikkiä. Löytämisen satunnaisuus ja ilo sekä esineiden sisältämä historia sekoittuvat uusissa kombinaatioissa.

LUONNONMATERIAALIT

Luonto oli täällä ennen meitä. Elämän myötä me opimme tuntemaan sen. Se on olemassaolomme perusta ja edellytys. Sille olemme kiitollisuudenvelassa. Sitä rakastamme. Olen onnellinen kun voin käyttää luonnon “ylijäämää” teoksien osina ja materiaaleina.  Kerään vain maahan pudonneita lehtiä, oksia, käpyjä, höyheniä ym. luonnon lahjoittamaan. Annan sen puhutella itseäni ja yritän toteuttaa teokset materiaalin arvoisella tavalla.

YMPÄRISTÖTAIDE

Ympäristö, luonto itsessään on paras taiteilija. Lähestyn sitä arkana, hiljaa, ystävänä, kysellen mitä minä voisin tuoda siihen lisää, miten rakentaa jotain yhdessä. Rikkomatta harmoniaa. Syvästi kiitollisena.  Materiaalit voivat tulla suoraa ympäröivästä luonnosta jolloin vain järjestän niitä uudella tavalla tai yhdistän ihmisen valmistamaa, keinotekoista, ehkä räikeästikin vastakohtaista luonnon tyyneyden elementteihin. Prosessi on aina yhteistyötä.

INSTALLAATIOT JA TILATAIDE

Tila rajoittaa ja tarjoaa mahdollisuudet, ulottuvuudet, luo tunnelman ja etäisyydet. Tutustun tilaan aina etukäteen, katsellen, kuunnellen, tunnustellen. Jokainen tila kertoo itse omaa tarinaansa, kutsuu yhteiseen leikkiin. Kolmi-ulotteisuuden kokeminen on hyvin henkilökohtaista, se tulee iholle. Seinien avaruus ympäröi kokijan.

 

OBJEKTIT

Kolmi-ulotteisuus pienessä mittakaavassa on käsinkosketeltavaa. Objekteissa voi yhdistellä kuvanveiston, maalauksen, readymade- ym. perinteitä.  Pieni on helppo hahmottaa – ehkä. Lumipalloon mahtuu jääkausi ja avaruus.

CROQUIS

Croquis-piirustus on kiehtovaa, hauskaa, vaativaa, tuskastuttavaa – siis ihanaa. Kolmessa minuutissa ei tehdä muotokuvia vaan yritetään saada näkyviin jotain oleellista asennosta, liikkeestä ja mallin olemuksesta. Ihmiskeho on kaunis aina. Olen piirtänyt croquis-piitustuksia vuosikausia Outi Heiskasen perustamassa Taivaallinen Akatemia ryhmässä.

TIETOKONEELLA TEHTYÄ

Tietokone tarjoaa nykyää paljon uusia, monipuolisia mahdollisuuksia mm. taiteen tekemiseen. Toistaiseksi olen vain leikitellyt muotojen ja värien muunneltavuudella.

VALOKUVAUS

Kamera terävöittää silmää näkemään isoja ja pieniä asioita kaupunkiympäristössä ja luontopolun varrella. Kamera on sivellin, jolla voi luoda uusia maailmoja. Mutta valo tekee kuvattavasta kuvan – ei kamera. Valo kiehtoo, houkuttaa, valo viettelee valoon.

© 2022 Marja Hakala. Proudly created with Wix.com

bottom of page