top of page
Search
  • Writer's pictureMarja Hakala

Metsä kiittää Ympäristötaidenäyttely Kivinokassa!

Metsä kiittää

Ympäristötaidenäyttely

Kivinokka, Helsinki 16.6.- 26.8.2018


Vuonna 2003 ryhmä taiteilijoita organisoi ympäristötaidenäyttelyn Kivinokan virkistysalueelle, koska he olivat huolissaan tämän lajissaan ainutlaatuisen alueen säilymisestä rakentamattomana. Taiteilijat halusivat lisätä tietoisuutta Kivinokan merkityksestä ja arvosta helsinkiläisille ja ottivat samalla yleisemminkin kantaa luonnon merkitykseen ihmisen henkisen ja psyykkisen hyvinvoinnin lähteenä.

Vuosien varrella näyttelyitä järjestettiin kymmenkunta, ja Kivinokka-taiteilijat ovatkin omalta osaltaan olleet vaikuttamassa siihen, että alue on säilynyt ennallaan.


Tämän vuoden alussa Kivinokan vanhaan metsään perustettiin 13 hehtaarin laajuinen luonnon-

suojelualue. On ainutlaatuista, että metromatkan päässä pääkaupungista voi nauttia vanhan metsän sadunomaisesta tunnelmasta. Kivinokassa limittyvät ajan monet kerrokset: surviaissääskien lyhyet lentohetket, vanhan metsän hidas aika, kallioiden ja hiidenkirnujen ikiaika. Kivinokan ajan ja maiseman lomaan näyttelyn taiteilijat ovat rakentaneet teoksensa, joita satunnainen kulkija voi myöhemmin alueella liikkuessaan muistella.


Taiteilijat ovat työskennelleet 1960-luvun maataiteen hengessä aistien paikan henkeä siellä oleilun, harhailun ja kuljeskelun myötä — paikka merkitsee taiteilijan ja taiteilija merkitsee paikan.

Maisemaan voi myös katsoa kuin peiliin, kun liikkuu metsän hämärässä holvistossa, nojaa poskeaan lämmintä kilpikaarnaista puuta vasten tai seisoo tuulisena iltana meren rannalla valojen loistaessa vastarannalla.

Näyttelyohjelmaan kuuluu lapsille ja nuorille suunnattuja taidekasvatuksellisia retkiä sekä kaikille näyttelyssä kävijöille tarkoitettuja opastettuja kierroksia, joilla taiteilijat kertovat teoksistaan ja luontoasiantuntijat alueen rikkaasta luonnosta. Suomen luonnon päivänä 26.8. alueella järjestetään monenlaista luontoa ja taidetta yhdistävää ohjelmaa. Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Metsä kiittää –näyttely on kunnianosoitus Kivinokalle, sen vanhalle metsällä ja taiteen merkitykselle yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä.


Taiteilijat:

Pira Cousin, Olavi Fellman, Marja Hakala, Maria Hopia, Olli Hopia, Maija Hyvönen, Juha Sven

Korhonen, Erja Laakkonen, Tuija Lindfors, Antti Nordin, Minna Pyykkö, Maija Saksman, Jenni Tieaho, Leena Turvanen, Tiina Valkeapää, Vinha-Jonna ja Katja Öhrnberg.


Helsingin kaupunki on tukenut näyttelyä.

Avajaiset pe 15.6. klo 18-21 Kivinokassa Maijan kahvilalla, tervetuloa!

28 views0 comments

Комментарии


bottom of page